Vadnyuszit találtam – mi a teendő?

Megkérünk mindenkit arra, ha árvának hitt mezei/üregi nyuszit lát, ne kapja fel és vigye haza csak akkor, ha veszélybe van (pl. kutya, vagy macska miatt) vagy biztos, hogy az anyja halott. Ezeket a kis lényeket ugyanis az anyjuk nem mindig őrzi, de visszajár szoptatni.

A mezei nyulak ráadásul fészekhagyók, így szőrösen születnek és már 1 napos korukban rohangálni is tudnak!!!

Mielőtt begyűjtjük, figyeljük meg az állatkát, ha van rá lehetőség! Ha lehet tegyük ezt távolról, mert ha ott állnak mellette, akkor nem jön oda a mama.

Természetesen ne simogassuk meg, mert utána az anya nem gondozza
Ha tényleg baj van (veszélybe van) ez a szám hívható:
Meier Krisztina – 06 20 337 2537 (szállításban is tud segítséget nyújtani)
Papp Georgina doktornő – 06 70 311 3568
Illetve hívhatóak a vadasparkok is!!!

Ha mentjük a nyuszit, akkor szénát és vizet lehet adni, életmentésre akár mézes vizet is, de a tehéntej szigorúan TILOS!!!
Minden perc számít, mielőbb szakszerű segítség kell!!!

A képen szerelő picurka is feltehetőleg ennek az áldozata lett … félre értés ne essék, jószándék vezérelte az embert, de sajnos a gondos ápolás ellenére a baba nem élte túl.

Rágcsainfótól származnak a következő információk:

ÉRDEMES TUDNI:
Sokszor érkezik hozzánk olyan kérés-kérdés, hogy elárvult nyulak, rágcsálók nevelésében kellene segíteni. Fontos tudni, hogy ez nagyon nehéz feladat és ezért jobb, ha gyakorlott segítséggel látunk csak hozzá. A hazai védett fajokat természetvédelmi mentőhelyre, a kedvtelésből tartottakat hozzáértő állatorvoshoz érdemes vinni.

Lássuk addig is mit érdemes tenni, “elsősegélyként”:
1. Semmiképpen ne kezdjük el azonnal etetni!
2. Először ellenőrizzük a testhőmérsékletét az állatnak! Ezt a végbélbe nagyon finomam bedugott, síkosított hőmérővel tehetjük.
3. Ha alacsony a testhőmérséklete (kevesebb, mint 38-39C), akkor melegítenünk kell! Tegyünk alá és fölé takarót (lehetőleg polár anyagot), majd használhatunk melegítőpárnát, melegvizes palackot, infralámpát stb. Folyamatosan figyeljünk az állatra, mert rendkívül gyorsan túlmelegedhetnek, sőt akár égési sérülések is kialakulhatnak!
4. A normális testhőmérséklet elérése után az első 12 órában kizárólag 5% cukrot tartalmazó (úgynevezett izotóniás) infúziós oldattal (pl. Rindex5 oldat) itassuk lehetőleg 1ml-es fecskendőből, vagy szemcseppentőből, 0,5-1 óránként folyamatos (tehát éjszaka is!).
NE adjunk neki tejet, vagy szilárd táplálékot!
5. Minden etetés/itatás után a végbélnyílás környékét langyos, nedves vattával simogatva pisilésre és bélsárürítésre kell késztetnünk a kis állatot. Ha ezt kihagyjuk, nagyon gyorsan hasfájós tüneteket okozhat!
6. Keressünk hozzáértő segítséget: minél előbb, annál jobb! A természetvédelmi mentőhelyek listáját megtaláljákok itt (http://mvaat.dev3.com/node/80).

Vélemény, hozzászólás?