Vadnyuszit találtam – mi a teendő?

Megkérünk mindenkit arra, ha árvának hitt mezei/üregi nyuszit lát, ne kapja fel és vigye haza csak akkor, ha veszélybe van (pl. kutya, vagy macska miatt) vagy biztos, hogy az anyja halott. Ezeket a kis lényeket ugyanis az anyjuk nem mindig őrzi, de visszajár szoptatni.

A mezei nyulak ráadásul fészekhagyók, így szőrösen születnek és már 1 napos korukban rohangálni is tudnak!!!

Mielőtt begyűjtjük, figyeljük meg az állatkát, ha van rá lehetőség! Ha lehet tegyük ezt távolról, mert ha ott állnak mellette, akkor nem jön oda a mama.

Természetesen ne simogassuk meg, mert utána az anya nem gondozza
Ha tényleg baj van (veszélybe van) ez a szám hívható:
Meier Krisztina – 06 20 337 2537 (szállításban is tud segítséget nyújtani)
Illetve 06 70 678 7373

Ha mentjük a nyuszit, akkor szénát és vizet lehet adni(ha nagyon pici, ez kb semmit sem ér, mert nem tudja egyedül megenni), életmentésre minimális mézes vizet is, de a tehéntej szigorúan TILOS!!!
Minden perc számít, mielőbb szakszerű segítség kell!!!

A képen szerelő picurka is feltehetőleg ennek az áldozata lett … félre értés ne essék, jószándék vezérelte az embert, de sajnos a gondos ápolás ellenére a baba nem élte túl.

Felhívás!!!

Nagyon sokszor szembetalálkozunk mostanában azzal, hogy lelkes civilek is igyekeznek „kézzel nevelni“ frissen talált mezei babákat, holott a lehetőség adva lenne, hogy átvegyük. Sajnos az ilyen esetek 90 százalékában a visszajelzések szerint a vadnyuszi meghal.

Az is probléma, hogy a civilek nem mindig a nyuszik érdekeit nézik. A nyuszik mentése saját igényeket elégítene ki….„Jaj nagyon aranyos, odáig vannak érte a gyerekekim“ és hasonló – szerintünk a babavadnyuszi szempontjából abszolút inreleváns – indokokkal próbálják meg „minimálban“ (legolcsóbb macskatejpótló és társai stb) a vadnyulak felnevelését, melyben a legtöbbször az a cél, hogy meg is tartsák….De legtöbbjük a 2 hetes kort sem éri meg!!!

1. A vadnyúl nem játék, nem azért van, hogy a gyerekeinket szórakoztassa. Valóban cuki, de egy stressz érzékeny zsákmányállatról beszélünk, aki a nyaggatásba simán belehal!
2. A vadnyúl nem háziállat! Nem szeret tévézni, nem szereti a zenét, a porszívózást, fúrást és egyéb zajokat. Stressz mentes környezetbe kell nevelkednie (lehetőleg egyedül vagy másik vadnyuszival egy helyiségben), kutya és egyéb más háziállat társasága nélkül. Nyuszikhoz se társítsuk.
3. Ha már vadnyuszit akarunk mindenáron nevelni, akkor nézzünk utána pontosan, hogy hogyan is kell, vagy kérdezzünk meg hozzáértőket. (Egy kis segítség: https://nyulmentoalapitvany.hu/vadnyuszik/kezzel-neveles/)
4. Szerezzünk be mindent a neveléséhez, ami kell, és ha baj van, menjünk azonnal állatorvoshoz vele. Nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis a kicsi szopós vadnyuszikhoz nem sokan értenek…
5. Csak etessük, és takarítsuk, majd ha eléri az 1 kg-os kort, egy olyan területen engedjük el, ahol más vadnyulak is élnek kedvező körülmények között. Természetesen a nyuszit előtte zöldhöz kell szoktatni, mert különben hasmenése lesz és meg fog halni….

Ha tehetjük, ne játszunk az életükkel!!! Nagyon jó ha valaki mindent megtesz, amit kell, felelősségteljesen gondolkozik, és mindent beszerez ami kell. Ilyen emberekre mindig szükség van! Viszont még olyanoknál is magas a halálozási arány, akik évek óta ezzel foglalkoznak, és megvan mindenük a nevelésükhöz/egyéb ellátásukhoz. De jóval nagyobb az esélyük, ha jó helyre kerülnek, olyan helyre, ahol nem először neveltek már fel ilyen kis nyuszikat, és a kézzel nevelésük nem öncélú.

Köszönjük!

Rágcsainfótól származnak a következő információk:

ÉRDEMES TUDNI:
Sokszor érkezik hozzánk olyan kérés-kérdés, hogy elárvult nyulak, rágcsálók nevelésében kellene segíteni. Fontos tudni, hogy ez nagyon nehéz feladat és ezért jobb, ha gyakorlott segítséggel látunk csak hozzá. A hazai védett fajokat természetvédelmi mentőhelyre, a kedvtelésből tartottakat hozzáértő állatorvoshoz érdemes vinni.

Lássuk addig is mit érdemes tenni, “elsősegélyként”:
1. Semmiképpen ne kezdjük el azonnal etetni!
2. Először ellenőrizzük a testhőmérsékletét az állatnak! Ezt a végbélbe nagyon finomam bedugott, síkosított hőmérővel tehetjük.
3. Ha alacsony a testhőmérséklete (kevesebb, mint 38-39C), akkor melegítenünk kell! Tegyünk alá és fölé takarót (lehetőleg polár anyagot), majd használhatunk melegítőpárnát, melegvizes palackot, infralámpát stb. Folyamatosan figyeljünk az állatra, mert rendkívül gyorsan túlmelegedhetnek, sőt akár égési sérülések is kialakulhatnak!
4. A normális testhőmérséklet elérése után az első 12 órában kizárólag 5% cukrot tartalmazó (úgynevezett izotóniás) infúziós oldattal (pl. Rindex5 oldat) itassuk lehetőleg 1ml-es fecskendőből, vagy szemcseppentőből, 0,5-1 óránként folyamatos (tehát éjszaka is!).
NE adjunk neki tejet, vagy szilárd táplálékot!
5. Minden etetés/itatás után a végbélnyílás környékét langyos, nedves vattával simogatva pisilésre és bélsárürítésre kell késztetnünk a kis állatot. Ha ezt kihagyjuk, nagyon gyorsan hasfájós tüneteket okozhat!
6. Keressünk hozzáértő segítséget: minél előbb, annál jobb! A természetvédelmi mentőhelyek listáját megtaláljákok itt (http://mvaat.dev3.com/node/80).

Vélemény, hozzászólás?