Kézzel nevelés

Ha sérült nyuszit találunk vagy olyat, akit macska/kutya támadás ért, akkor azonnal nyúlhoz értő orvoshoz kell vinni! Ebben az esetben nagyon nagy a rizikófaktor és kevés esély van a túlélésre.

Biztonságos szállítás: egy kisállathordozóban, vagy ha nincs más egy cipősdobozba – amelyikben kényelmesen elfér- tegyünk szénát vagy füvet, a doboz tetejére fúrjunk lyukakat, hogy a nyuszi majd kapjon levegőt, és a dobozt ha benne van már a nyuszi zárjuk le rendesen (le is ragaszthatjuk). Ha autóval szállítjuk kerüljük a hangos beszédet, zenét, mert nagyon stresszesek.

Vigyázat, nagyokat tud ugrani és mivel semmi veszélyérzete nincs, bárhonnan le is tud pottyanni.

Ha a nyuszit hazavittük és elkezdtük a gondozását akkor:

1. Első szabály: Mérjük le egy konyhamérlegen a nyuszit. Vigyázzunk, ki ne ugorjon, tegyük a szeme elé a kezünket, hogy ne lásson, és nyugtassuk. 

2. A tehéntejjel etetni szigorúan TILOS!!! A megfelelő táplálása Royal Canin macskatejpótlóval a legjobb. Széna és víz mindig lehet a kicsi nyuszi előtt, de ezek a babák általában cumisak, cumiztatni kell őket. Lehetőleg mandulatejet vagy kókusztejet se adjunk, nem vegánok a mezei nyuszik…..

3. Nem szabad megkezdeni egyből az etetést, először a testhőmérsékletét kell ellenőrizni. Ha kevesebb, mint 38-39 C, akkor melegíteni kell a kisnyuszit, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen (melegítőpárna 1-es fokozat, vagy pléd).

11146201_1042218319140020_7417205160514175670_n

4. Ha nagyon ki van száradva, infúziót is kell adni a bőr alá szuriban! (Rindex 5, vagy Ringer)

5. Az első etetésnél sterofundin infúziós oldattal lehet őket itatni 1 ml-es fecskendőből, a testtömeg méretükre kiszámítva. A Sterofundin receptköteles, de minél hamarabb el kellene kezdeni adni neki szájon át 1 ml-es fecskendővel, kicsit langyosan, nem hidegen, hogy pótoljuk a folyadékot. Természetesen alap az, hogy minden eszközt és plédet amivel érintkezik jól lefertőtlenítsünk, és jól kezet is mossunk, mielőtt hozzáérünk. Csakúgy, mintha kisbabát gondoznánk….

(A videón már egy gyakorlott, jól evő mezei nyuszi van)

6. Ezután 72 óra alatt kell fokozatosan átállni a macskatej pótlóra, hogy ne terheljük meg nagyon a bélrendszerét. (Royal Canin macskatejpótló vagy Gimpet macskatejpótló; 300 gramm felett Critical Care is adható!) Szintén 2-3 óránként adjunk keveset, éjjel és hajnalban is felkelve egy 100 gramm körüli nyuszinak.

12026492_1133016986726819_529371957_n

Források és tapasztalat szerint egy macskatejpótlóra átállított 100 grammos nyuszi kb 20-50 ml táplálékot eszik meg egy nap alatt, és ezt a mennyiséget kell több részre elosztani. Ez a testsúlyának a 20-50 százaléka. Kb a 3. naptól kellene elérni ezt a mennyiséget. Egy 100 gramm alatti nyuszit 3-4 óránként kell etetni, így éjszaka is fel kell kelni!

FONTOS!!!

Etetés közben vigyázzunk, hogy nehogy leessen, ne menjen az orrába a folyadék, mert tüdőgyulladást kaphat.

Eleinte az etetés akár fél órát is igénybe vehet, amíg nem tanulja meg rendesen. Kezdetben 1 ml-es fecsit vagy cumisüveget használjuk, és étkezés után mindig langyos vizes gézzel törülgessük egy ideig a popóját, ezzel is pisilésre és kakilásra késztetve. Óvatos has masszázst is alkalmazhatunk. Mindig a hastól a popó irányába.

Arra is figyelni kell, hogy egyszerre ne emeljünk túl sokat az etetési mennyiségen. Ettől begázosodhat.

11272143_1056007761094409_1534169843_n

IMG_9721

17264819_1589191094442737_8451452845634924945_n

Ami még fontos!

Az infózió és a tej mindig kézmeleg legyen. A túl hideg nem jó, a túl meleg meg kiírthatja a baktériumflóráját és attól fog meghalni. Úgy melegítsük meg neki, mint azt a kisbabáknak szokás. Vagyis tegyük bele egy tál melegvízbe azt a tálat amiben a Rindex5  vagy Royal Canin vagy Gimpet vagy Critical Care van, és addig hagyjuk benne amíg megfelelő hőmérséklete nem lesz. A kézfejünkön próbáljuk ki, hogy nem-e túl hideg vagy meleg. Mindig melegíteni kell az etetés során ahogy kihűl.

Mezei nyuszit nevelni nagyon nem egyszerű sajnos még akkor sem, ha valaki sokat tud a témáról. Sajnos a kis mezei gyerekek baktérium és vírushordozók, és anyatej hiányában nem rendelkeznek megfelelő immunítással. Így gyakoriak a bakteriális megbetegedések is, melynek a jele sokszor a hasmenés. Ha hasmenése lesz, egyből orvoshoz kell vinni! Ilyankor általában antibiotikumra lesz szükség. Azonban ekkor már általában túl késő 🙁 A kakipróba eredménye sokszor csak a mezei gyerek halála után készül el. A másik gond a kokcidiózis lehet. Ez ellen is védekezni kell.  A mezei nyusziknál ez a betegség fokozottan jelentkezhet és nagyon gyors halálal jár. A tünetek között elsőnek szintén étvágytalanság vagy hasmenés jelentkezik.

Vagyis ha nevelünk mezei nyuszit az nem egyszerű, elég költséges, és nagyon nem árt ha van a közelben egy olyan állatorvos aki ért a nyuszikhoz, és akár hétvégén vagy ünnepnapokon is riasztható. A mi támogató orvosunk Dr. Pazár Péter és az Exopet Állatgyógyászati Centrum további orvosai, akiknek nem győzünk elégszer köszönetet mondani azért, hogy mindig mindenben lehetett rájuk eddig számítani és akár vasárnap éjjel vagy ünnepnapokon is próbáltak mindig segíteni….

A legjobb az lenne, ha nem kísérletezgetnénk, hanem leadnánk hozzáértőknek!!! Vagy ami még jobb, hogy nem nyúlunk hozzá és ott hagyjuk a természetben!

hare_rescue_boritokep

Források:

http://www.hasenaufzucht.de/Ernaehrung.html

http://www.wildtiere-in-not.at/?page_id=98

http://www.bunnyhilfe.de/aufzucht/aufzucht-feldhasen.php

http://feldhasenschutz.de/erste-hilfe-aufzucht/

http://www.feldhasenhilfe.de/feldhasenpflege.htm

Kézzelnevelésünk és repatriálásunk:

Szerző: Meier Krisztina

Vélemény, hozzászólás?