Árkocska

Ezt a kicsi mezei nyuszikát 2016.03.06-án találták és 03.07-én este került a mentésünkhöz kerek 102 grammal. Valószínűleg 1-2 napos lehetett mikor találták. Ez fennállásunk óta a legkisebb mezei, akit kézzel nevelünk.

12810117_1226560837372433_1570331170_o

Nagyon kis esetlenke, csetlik és botlik, de sikeresen átálltunk már vele a macskatejpótlóra és tegnap este már 106 grammot mértünk. Egy utcában volt belepottyanva egy árokba és visított veszettül. Az utcában sok macska és kutya is volt, így hálás köszönet Pirtyák Zsoltnak azért, mert megmentette és azt is köszönjük, hogy viszonylag gyorsan megoldotta a szállítást is és eljuttatta hozzánk a csöppséget, így Árkocska (ez lett a neve) kaphat egy új esélyt.

Mi szokás szerint mindent el fogunk követni azért, hogy életbe tartsuk és majd annak idején repatriáluk majd a kicsit.

Ismételten megkérünk mindenki, ha elárvul mezei nyulat lát, akkor álljon meg egy pillanatig, csodálja meg ezeket a nem mindennapi ártatlan kis lényeket, aztán menjen tovább az útjára.

Csakis akkor kell őket menteni, ha veszélyben vannak (róka, kutya, macska van a közelben, esetleg sérülésük van), vagy biztos, hogy az anyjuk halott.

A legnagyobb hiba, ha összeszedjük őket és TEHÉNTEJJEL akarjuk megetetni, majd csak akkor telefonálunk, ha pár napja nálunk van, nem tudunk vele mit kezdeni, a nyuszi pedig már haldoklik!!!

Azonnal át kell adni a nyuszit egy hozzáértőnek, nem szabad napokig „próbálkozni” vagy éheztetni!!! (egy kisbabával sem tennénk ezt, ugye?!) Számára a megfelelő táplálék valószínűleg úgysem található meg egy hétköznapi háztartásban(Rindex 5, Royal Canin macskatejpótló, vagy Critical Care 300 gramm felett)!

Ezek a kis lények még a legszakszerűbb ellátás esetén is nagyon sérülékenyek, immunrendszerük iszonyúan gyenge. Még a hozzáértők sem tudják mindet felnevelni, minden igyekezet ellenére, szakszerű orvosi ellátás mellett.