VADNYUSZIK

Üregi nyúl

Mezei nyúl füves mezőn

Mezei nyúl

Magyarországon kétféle vadnyuszi él: az üregi (balra) és a mezei (jobbra). A két állat egy rendszertani családba tartozik, de két külön fajt alkot. A mai hobbinyuszik az üregi nyúl leszármazottjai, így életmódban, viselkedésben hozzájuk hasonlók: kolóniákban, társasan élnek.
Az üregi nyulak itthon nagyon ritkák, viszont mezei nyuszival gyakran találkozni.

Ha valamilyen véletlen folytán egy vadnyuszit találunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy az egy kis mezei gyerek. Itt olvasd el mi a teendő ilyenkor!

11402731_1691571107730754_8816497650263833599_nAlapítványunkhoz viszonylag gyakran érkeznek segítségre szoruló vadnyuszik, ők Meier Krisztina alapító tagunk gondozásába kerülnek, majd állatorvosi felügyelet alatt elkezdődik kézzel nevelésük. Ez egy nagyon sok időt, türelmet, szakértelmet igénylő folyamat, ezért fontos, hogy hozzáértő végezze.

Bizonyos érettség után elkezdődik az elvadításuk (félősebbé, rebbenékenyebbé válnak, még az addigi gondozójuktól is világnak szaladnának), majd ha minden jól megy a szabadon engedésük – repatriálásuk következik egy csodás természetvédelmi területre.

Bővebben vadnyuszis mentéseinkről vadnyuszis facebook oldalunkon olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?