Próbatársítás

IMG_1389Alapítványunk támogatja már meglévő nyuszik mellé történő örökbefogadást, hiszen sokan úgy keresnek örökbe fogadható nyuszit, hogy már van egy nyuszijuk, akinek társat keresnek. Ebben az esetben mindkét nyuszi ivartalanítása szükséges. (Az ivartalanítást egzotikus állatokra szakosodott állatorvos végezze!)

Amennyiben mindkét nyuszi legalább már egy hónapja ivartalanított, akkor kezdődhet a próbatársítás! Alapvetően ivartalan bakhoz sokszor mehet nem vehemens ivaros nőstény, vagy pici nyuszi. Ami viszont fontos, hogy ivaros bak mellé nem passzol az ivartalan nőstény, mert a bak sokat fogja szekálni.

Alapítványunk támogatja a próbatársításokat az alábbiak szerint:

  1. IMG_2174Próbatársítás esetén fontos, hogy semleges területen ismerkedjenek a nyuszik, amely mindkettejük számára ismeretlen a lakásban. Az összeszoktatáshoz mindenkor anyagot küldünk és külön kérés, hogy eszerint járjon el mindenki. Ha bármi tanácsra lenne szükség, szívesen segítünk. Amennyiben csupán egy ketreccel rendelkezik a leendő gazdi, az Első Nyúlmentő Alapítvány rendelkezésére tud bocsátani az összeszoktatás teljes idejére egy ketrecet, ami megfelel a helyes nyúltartás paramétereinek. A ketrecet sikeres próbatársítás esetén vissza kell vinni oda, ahonnan kapta a leendő örökbefogadó. A ketrecért díjat nem számolunk fel.
  2. 12469767_10153806987817418_34041506_oAz általunk örökbe/próbatársításra adott nyuszik minden esetben szakszerű orvosi ellátásban részesültek, oltottak, paraziták ellen kezeltek. Ugyan ezeket a feltételeket kérjük az örökbefogadótól is a saját nyuszijára nézve.
  3. Olyan esetben, amikor az örökbefogadó gazdi nyuszija szemmel láthatóan beteg és feltételezzük, hogy ez egy ragályos betegség, mely nyulak között terjedhet, a próbatársítás visszautasításra kerülhet. Ezt az alapítvány tagjai tetszés szerint megítélhetik.
  4. Természetesen, ebben az esetben is, mint bármely örökbeadásnál, foglalásnál, előleget, ún. foglalót kérünk a nyuszira. Ez az örökbefogadáskor fizetendő oltási és ivartalanítási költség, melyet sikertelen próbatársítás esetén visszaadunk.
  5. A próbatársítás ideiglenes örökbefogadásnak minősül, a szerződés automatikusan véglegessé válik, ha a nyuszik össze szoknak.
  6. A próbatársítás maximális ideje 4-6 hét. Ha valaki úgy dönt, hogy nem szeretné megtartani a nyuszit, akkor vissza kell hoznia hozzánk – ilyenkor még megpróbálhatja másik nyuszival a szoktatást.