Karantén

Ha új nyuszit viszel haza, vagy átmenetileg befogadsz egy másik nyuszit, akkor karanténra van szükség. 

Miért fontos a karantén?

Védjük elsősorban a saját és nem utolsó sorban a behozott állatkát, hiszen vannak olyan kórokozók, amik esetében a nyuszi nem produkál tüneteket, úgymond hozzászokott, de más nyusziba ha ez bekerül lebetegítheti. Csúnya, kiirthatatlan betegségek is vannak (e cuniculi, pasztörella pl), melyeknek nem feltétlen vannak tünetei, de hordozó lehet a nyuszkó (akár a tiéd is).

A stressz is immunszegény állapothoz vezethet. Ilyenkor előtörhetnek olyan betegséget is, amelyek egy egészséges nyusziban tünetmentesek.  Ezért ha hazaviszünk egy mentett állatot, biztosítsunk számára nyugalmat az első pár napban.

photo.php

Így kiemelten kérünk mindenkit, ha van másik nyuszi otthon, tartsa be előírás szerint a minimum 2 hetes karantént.

Nagyjából így kell csinálni :

– Ne legyenek egy légtérbe a nyulak.

– Az új nyuszit mindig fertőtlenített ketrecbe tegyük! Az ecetes víz nem elég !

(Saját nyuszit sem  tennénk be másik nyuszi után fertőtlenítés nélkül egy ketrecbe. Kérjük mentvényeinkre is vigyázzatok. Ha mi visszük a ketrecet, az már az esetek többségében fertőtlenítve van.)

– Kézmosás alap.

– Mindig legyen váltóruha +váltócipő vagy zokni sem árt.

– Saját nyúltól haladunk az idegen nyuszi felé.

-A nyuszi után is fertőtlenítsük a ketrecet.

A karantén 2 hete alatt mindenképpen külön helység kell a mentett állatnak. Ilyenkor nem baj ha csak a ketrecben vagy kifutóban tartjuk. A lényeg, hogy az adott  területet jól tudjuk fertőtleníteni. Ilyenkor az elsődleges szempont, hogy ne történjen nagy baj és védjük a saját és mentett állatot is.

Ha a karantén letelte után egészségesnek nyilvánítja az orvos, akkor mehet egy olyan helyre, ahol szocializálódni is tud.

Nagyjából ennyi, nem kell megijedni. A baj akkor következhet be (nem törvényszerű) ha nem így járunk el.