Tartás, gondozás

Nyuszi az otthonunkban

Nem kis változással jár az élet a nyuszikkal. Ebben a kis munkában inkább a benti társállattartás lesz bemutatva, tekintsünk el attól milyen az, ha valaki a kertben egy ketrecben tartja őket.

Hazahozzuk a nyuszit

IMG_6383Készüljünk fel a jövevény érkezésére. Szükség van:

 • minimum 100 x 50 cm-es ketrecre.
  Ezt olyan helyre tegyük, ami nem túl zajos, huzatos, és ne legyen túl meleg helyen sem.
 • önitatóra
  Kezdetben figyeljük, tud e már belőle inni. Ezt általában is ajánlatos figyelni, mert néha nehezen jön belőle a víz, vagy esetleg nagyon folyik és minden tiszta víz lesz. Érdemes néha ‒ pl. ha beteg ‒ tálból is kínálni, de ne hagyjuk a ketrecében, mert beleléphet, fel is boríthatja.
 • műanyag / kerámia tálra az etetéshez
 • szénatartóra
  Ezt olyan helyre szereljük majd, hogy a nyuszi wc-zés közben is elérje, mert akármilyen hihetetlen, a legtöbb nyuszi szeret bogyózni szénalegelészés közben . Így nekünk is kevesebbet kell takarítani.
  A szénatartót sok nyuszi viszont nem annyira szereti, mert nehezen tudja belőle kikaparni a szénát. Így van ez olyankor is, ha beteg a nyuszi. Ilyenkor könnyíthetünk a dolgán és a wc-től a legtávolabbi helyre is letehetjük a szénát a ketrec aljára. Ne tegyünk le túl sokat egyszerre neki, inkább sűrűbben adjuk és ellenőrizzük, hogy nem szennyeződött-e. Ha igen, ezt távolítsuk el.
 • alomtálra
  Ez lehet sarok toalett, vagy olyan, amilyet a cicák is használnak. Az alomtálba tegyünk pelletet (fa/szalma), vagy forgácsot. Ez utóbbi jobban szennyezi a környezetet, és ha fontos a sterilitás műtét vagy akár sérülés után, egyáltalán nem is ajánlott.
  Fontos, hogy ne macskaalmot használjunk, főleg ne csomósodót!
 • játékokra
  Tehetünk be szalmalabdát játszani, hogy ne unatkozzon!
 • alagútra, polcra
  azért, hogy el tudjon bújni, esetleg heverészni tudjon rajta.

Nyuszik vs. WC

IMG_5115A nyulak szobatisztaságra nevelhetőek. Figyeljük meg az első napokban, melyik sarokba ürít, és oda tegyük az alomtálcát. Addig tehát ne engedjük ki a ketrecből, amíg nem választja ki ezt az ominózus helyet.

Pelletet csak a toalettbe tegyünk, ne az egész ketrecbe. Nekünk is könnyebb lesz takarítani. A ketrec aljába viszont tehetünk rágcsálószőnyeget, vagy plédet, ha nem szeretnénk, hogy folyton a műanyagon legyen.

Az alomtálat akkor érdemes kitakarítani, ha látjuk, hogy az alom nedves. (Ez lehet naponta többször, de akár kétnaponta is.) Függ a toalett méretétől és a nyuszitól.

A szobatisztaság főként a pisire vonatkozik. Bogyókat potyogtathat el ezután is a lakásban, ha szabadon bóklászhat. (Ez nem törvényszerű.)

Ivaréréskor pedig a hormonok miatt elkezdhet jelölő pisizni, vagy egy másik nyuszi megjelenésekor jelölő kakizni is akár.

Kulcsszó mindenképpen a TÜRELEM!

Nyuszik az otthonunkban

Szeretik a szabadságot, mászkálni, jönni-menni, sokan tévesen gondolják azt, hogy ketrecben a helyük, ők is élhetnek teljesen szabadon tartva a lakásban, ehhez csak megfelelően nyuszi biztossá kell varázsolni a lakást, virágokat eltenni, kábeleket biztonságosan elrejteni, vagy kábel védő műanyagba behúzni őket.

Nyuszi játszósarokHa már még is bezárva tartjuk nyuszinkat, próbáljuk meg a lehető legtöbbet szabadon hagyni létezni. Megnövelhetjük a biztonságok életterüket különböző praktikákkal is.

Engedjük ki, amikor tehetjük, emiatt érdemes:

 • a tapétát, ajtófélfákat védeni (pl. kartonnal),
 • vezetékeket, kábeleket, mobiltöltőket elfedni,
 • a növényeket is olyan helyre tenni, ahol nem tudják lelegelni! Főként a mérgező növényekkel vigyázzunk!
 • Ne hagyjunk méreganyagokat (tisztítószerek, mérgek, permetek) elérhető helyen!
 • A ketrec tetejére is érdemes tenni plédet vagy törölközőt, ha szeret rá felmászkálni. (Így biztos nem akad bele a lába, ha hirtelen leugrik róla. Ebből származtak már csúnya balesetek.)
 • Mivel este aktív, ne a hálónkban legyen a végleges helye, mert kaparhat, rohangálhat éjjel

Hogy szabad a nyuszit megfogni?

IMG_2601A legtöbb nyuszi nagyon nem szereti, ha felvesszük, de ez olykor elkerülhetetlen.

 1. Megemelhetjük a hátán lévő irhánál fogva. Ilyenkor gyorsan tegyük a popója alá a kezünket, ne lógassuk saját súlyánál fogva a levegőbe!
 2. Megemelhetjük úgy is, hogy a mellső lábak alá nyúlunk be, és utána a popó alá.

Vannak olyanok, akik nagyon rúgkapálnak, karmolnak közben!!! Fontos, hogy ne ejtsük le ilyenkor sem!

Illetve mindig a feje legyen feljebb, ez főleg egy beteg nyuszinál fontos.