Tartás és gondozás

A nyulak otthonunkban tartása néhány változást igényel az életünkben. Ebben a részben a beltéri nyúltartást mutatjuk be, tekintettel arra, hogy nem mindenki rendelkezik kerttel, ahol ketrecben tarthatná őket.

A lakóhely előkészítése

IMG_6383Mielőtt a nyuszi megérkezik, fel kell készülnünk a fogadására. Szükség lesz:

 • Ketrecre: ami legalább 100 x 50 cm-es. A ketrecet olyan helyre helyezzük el, ahol nincs túl sok zaj, huzat és nem túl meleg.
 • Önitatóra: Figyeljük meg, hogy a nyuszi tud-e már inni belőle. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a víz állapotát és időnként tálból is kínáljuk meg, de ne hagyjuk a ketrecben, mert beleléphet vagy felboríthatja.
 • Műanyag/kerámia tálra az etetéshez.
 • Szénatartóra: Ez olyan helyre legyen felszerelve, ahol a nyuszi elérheti vécézés közben is, mert sok nyuszi szeret bogyózni széna rágcsálás közben. Néhány nyuszi nehezen tudja kikaparni a szénát a tartóból, ezért javasoljuk, hogy ha a nyuszi beteg, tegyük a szénát a ketrec aljára a wc legtávolabbi pontjára. Ügyeljünk arra is, hogy ne tegyünk be túl sok szénát egyszerre, inkább gyakrabban adjunk és ellenőrizzük, hogy nem szennyeződött-e be. Ha igen, távolítsuk el.
 • Alomtálra, amely lehet sarok toalett vagy olyan, amit a macskák is használnak. Az alomtálba tegyünk fa- vagy szalmapelletet, esetleg forgácsot. Az utóbbi nagyobb szennyezést okozhat, és ha műtét vagy sérülés után szükséges a steril környezet, akkor nem ajánlott. Fontos, hogy ne használjunk macskaalmot, különösen ne nedvességre csomósodót!
 • Játékokra is szükség lehet, például egy szalmalabdára, hogy a nyuszi ne unatkozzon.
 • Alagútra vagy polcra is szükség lehet, hogy a nyuszi el tudjon bújni vagy heverészni rajta.

A nyuszik szobatisztaságra nevelése

IMG_5115 A nyuszik okos állatkák és szobatisztaságra is nevelhetőek, amit általában csak néhány hét alatt megtanulnak. Figyeljük meg az első napokban, hogy melyik sarokban ürítenek, és oda helyezzük az alomtálcát. Addig ne engedjük ki őket a ketrecből, amíg nem választják ki ezt a kijelölt helyet. A nyuszi szobatisztasága azt jelenti, hogy a vizeletüket egy adott helyre, valamint a bogyóik nagy részét is oda koncentrálják. Tehát még egy szobatiszta nyúl esetében is előfordulhat, hogy a ketrec aljában találunk néhány bogyót.

Az első lépés, hogy szerezz be egy kisállat vécét. Szükséged lesz továbbá faforgácsra és fapelletre is – ezt csak a nyuszi vécéjébe tegyük, ne az egész ketrec alá, így könnyebb lesz takarítani. A ketrec aljára plédet vagy rágcsálószőnyeget helyezhetsz, ha nem szeretnéd, hogy a nyuszi folyton a műanyag talajon legyen (ez a talpának sem tesz jót).

12472239_1758754477679083_146505446849880600_n

Az alomtálat akkor érdemes kitakarítani, ha nedvesnek tűnik: ez lehet naponta többször vagy akár kétnaponta is, attól függően, mekkora a vécé és persze a nyuszi. A szoktatási időszakban célszerű a tiszta vécébe is tenni egy kevés pisis alomból, ezzel segítve, hogy a nyuszi megtanulja használni. Amikor már biztonsággal használja a wc-t, a tiszta wc-be már nem kell almot tenni.

A szobatisztaság terén előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek. A nyuszi továbbra is potyogtathat bogyókat a lakásba vagy a vécé mellé, ha szabadon mozog – ez nem kerülhető el teljesen. Ivaréréskor vagy más nyulak megjelenésekor a hormonok miatt lehet, hogy a nyuszi jelölő pisit vagy kakit produkál. De emlékezzünk, ezek csak rövid kis szakaszok, és nagyon fontos a türelem, nem szabad megszidni vagy megbántani őket ezért.

Ha forgácsot használtál, azt fokozatosan váltsd le fapelletre. A pellet jobban felszívja a nedvességet, hatékonyabban elnyeli a szagokat, és nem fog a nyuszi bundájába tapadni, így nem is terjed szét a lakásban. Mindenkinek kellemesebb és tisztább érzést nyújt. Tegyél egy kevés szénát a pellet tetejére, hogy a nyuszi szívesebben járjon a wc-be.

Végül, de nem utolsó sorban, nyuszi barátaink szobatisztaságakor nagy segítséget nyújt a konzekvens takarítás és az odafigyelés. Az ecetes-vizes törlőkendővel mindig azonnal töröljük fel a jelölő pisi helyszíneit, hogy a nyuszi ne érezze ott az illatát. A nyuszik szobatisztasága nemcsak a tisztaságot segíti, de a boldog és kiegyensúlyozott nyúléletnek is kulcsfontosságú eleme.

Nyuszik az otthonunkban

A nyuszik szeretik a szabadságot, mozogni, jönni-menni, és sokan úgy gondolják, hogy ketrecben van a helyük. Azonban a nyuszik teljesen szabadon is élhetnek a lakásban, természetesen megfelelő nyúltartós területet biztosítva számukra. Például, virágokat el lehet tenni, a kábeleket biztonságosan el lehet rejteni vagy kábelvédőbe lehet rendezni őket.

Nyuszi játszósarokHa mégis a ketrecben tartjuk a nyuszinkat, próbáljuk meg szabadon hagyni őket minél többet. A biztonságos életterüket különböző módszerekkel is növelhetjük.

Amikor lehetőségünk van rá, engedjük ki a nyuszinkat. Ezért érdemes:

 • Védeni a tapétát és az ajtókereteket (pl. kartonnal, fa burkolattal).
 • Elrejteni a vezetékeket, villamos kábeleket (pl. hosszabbítókat, lámpa kábeleket, mobiltöltőket)
 • A növényeket olyan helyre tenni, ahol a nyuszik nem tudják lelegelni őket! Különösen vigyázni kell a mérgező növényekkel!
 • Ne hagyjunk méreganyagokat (tisztítószerek, mérgek, permetek) elérhető helyen!
 • Egy plédet vagy törölközőt is tehetünk a ketrec tetejére, ha a nyuszi szeret rá felmászni, így elkerülhetjük, hogy a nyuszi lába beakadjon és leessen, mely töréshez vezethet
 • A nyuszi aktív éjszaka, zavarhatja a nyugodt alvást

Hogyan fogjuk meg a nyuszit?

IMG_2601A legtöbb nyuszi nem szereti, ha megfogják, de néha ez elkerülhetetlen.

 1. Az irhánál fogva megemelhetjük a nyuszit a hátánál. Ekkor gyorsan támogassuk a popóját a kezünkkel, és ne lógassuk a levegőben a saját súlya miatt!
 2. A mellső lábai alá nyúlva is megemelhetjük, majd a popója alatt stabilizálhatjuk a másik kezünkkel

Néhány nyuszi nagyon búg, karmol vagy rúg közben! Nagyon fontos, hogy ne ejtsük el ilyenkor sem! Mindig ügyeljünk arra, hogy a feje feljebb legyen, különösen egy beteg nyuszi esetében.

Bemutató videó
https://www.youtube.com/watch?v=VuR5hjWkJHA

Miután kialakítottuk leendő nyuszink helyét, lássuk, mit is eszik egy egészséges nyuszi? Nem, nem répát és káposztát, sőt nem is kenyérhéjat, de akkor mit adjunk, ha jó gazdik szeretnénk lenni?