Mielőtt nyuszit tartanál, gondold át…

A00bTudsz-e szánni elegendő időt a nyuszival való foglalkozásra? Egy nyuszit nem lehet csak úgy mellőzni, hiszen odafigyelést és gondoskodást igényel. Ha ez nem adott, a nyuszi könnyen begubózhat.

Ha a gyermekednek szeretnél nyuszit venni, érdemes előre mérlegelni, hogy tényleg készen áll-e hosszútávú elköteleződésre. Sokszor előfordul, hogy a gyerekek néhány hét után már nem érdeklődnek a nyuszi iránt, és ilyenkor a szülőknek kell átvenniük a gondoskodó szerepét, ami akár 6-10 évig is eltarthat. Sajnálatos módon, sok olyan eset van, amikor a gazdáik kiteszik a nyuszikat az utcára Húsvét után.

Ha gyermekünk részt szeretne venni a nyuszi gondozásában, fontos lehet előre megbeszélni bizonyos alapszabályokat, például, hogy nem szabad a nyuszi szemét vagy más testrészeit nyomkodni, hogyan kell simogatni stb. Fontos megértenünk, hogy hagyni kell ő keresse a társaságunkat, tilos hajkurászni, a nyulak alkatilag teljesen másmilyenek, mint a macskák vagy a kutyusok. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor a nyuszinak komoly sérülést okoznak a gondatlanul bánó gyerekek.

Van-e megfelelő anyagi kereted a nyuszink mindennapi ellátásához, a szükséges felszereléseinek beszerzéséhez, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelem biztosításához. Ne feledjük, hogy a nyusziknak is szüksége van egészségügyi ellátásra, mint oltásokra és rendszeres állatorvosi vizsgálatokra. Egy nyuszi tartása alapvetően többe kerül, mint egy átlagos kutyus vagy macska tartása, egzotikus állat lévén különösen az orvosi költségek magasabbak lesznek.

Számolsz-e változó körülményekkel? Lehet, hogy a jövőben bekövetkező munkahelyváltás, kollégiumba költözés, terhesség vagy kisgyermek érkezése kevesebb időt hagy a nyuszi gondozására. Költözések, külföldi nyaralások, új kapcsolatok mind-mind befolyásolhatják a nyuszi gondozásának lehetőségeit.

Egy ilyen állat gondozása valóban komoly felelősség, de ha úgy érezzük, el tudunk köteleződni egy nyuszi tartása mellett, vágjunk bele és lássuk mik az alapvető szabályai egy nyuszi tartásának.