Mielőtt nyuszit veszünk, gondoljuk át…

A00bTudunk-e elég időt foglalkozni vele? Egy nyuszi szeretetéért akármilyen furcsa, de meg kell harcolni. Sok odafigyelést, törődést igényel, különben begubózik.

Ha eredetileg a gyerekünknek vennénk, akkor számoljunk azzal, hogy egy gyerek kb. 2-3 hét alatt ráun és ezek után mi kell, hogy gondoskodjunk róla jó esetben 6-10 évig. Sokszor ezzel nem számolnak a szülők és kiteszik a megunt nyuszikat Húsvét után az utcára. Ez bűncselekménynek számít!

A gyereknek is el kell magyarázni, hogyan nyúljanak a nyuszihoz, ne nyomkodják semmijét, a szemét sem. Sajnos vannak olyan esetek, hogy a gyerekek komoly károkat okoznak a nyusziban, mert a szülők nem mondták el nekik mit szabad és mit nem. Csak beviszik a szobájukba és szó szerint halálra kínozzák őket.

Van-e elég pénzünk, a szükséges felszerelések megvásárlására, megfelelő minőségű és mennyiségű élelem biztosítására. Ne felejtsük, a nyuszi nem konyhamalac vagy mindenevő! A kötelező oltások és az egyéb állatorvosi költségek fedezése is pénzbe kerül, de készüljünk fel betegségre, illetve ha szükséges, ivartalanításra.

Megváltozhatnak-e a körülmények? Kilátásban van-e egy munkahelyváltás, egyetemi élettel együtt járó kollégium, terhesség vagy kisgyermek. Ilyenkor sokszor kevesebb idő jut a kisállatra, költözés, külföldi nyaralás, új barát/barátnő aki allergiás a nyúlszőrre.