Mielőtt nyuszit veszünk

Gondoljuk át mindenképpen a következőket:
-Tudunk-e elég időt foglalkozni vele. Egy nyuszi szeretetéért akármilyen furcsa, de meg kell harcolni. Sok odafigyelést, törődést igényel, különben begubózik.

-Ha eredetileg a gyerekünknek vennénk, akkor számoljunk azzal, hogy egy gyerek kb. 2-3 hét alatt ráun és ezek után mi kell, hogy gondoskodjunk róla jó esetben 6-10 évig. Sokszor ezzel nem számolnak a szülők és kiteszik a megunt nyuszikat Húsvét után az utcára. Ez bűncselekménynek számít!
A gyereknek is el kell magyarázni, hogyan nyúljanak a nyuszihoz, ne nyomkodják semmijét, a szemét sem. (Sajnos nem vicc, vannak olyan esetek, hogy a gyerekek ko-moly károkat okoznak a nyusziban, mert a szülők nem mondták el nekik mit szabad és mit nem. Csak beviszik a szobájukba és szó szerint halálra kínozzák őket.)

Van-e elég pénzünk, a szükséges felszerelések megvásárlására, megfelelő minősé-gű és mennyiségű élelem biztosítására (ne felejtsük, a nyuszi nem konyhamalac vagy mindenevő), a kötelező oltások és az egyéb állatorvosi költségek fedezetére (betegség vagy ivartalanítás).

Megváltozhatnak-e a körülmények: kilátásban van-e egy munkahelyváltás, egyetemi élettel együtt járó kollégium, terhesség, vagy kisgyermek (ilyenkor sokszor keve-sebb idő jut a kisállatra), költözés, külföldi nyaralás, új barát/barátnő aki allergiás a nyúlszőrre…

A00b