Ivartalanítás

Számtalan helyen olvashattok az ivartalanítás fontosságáról, de újra és újra kétkedőkbe botlunk. Álljon itt egy 2016 júliusi esetünk tanulságul.
Az nem lehet érv, hogy az én nyuszim vidám, és békés ezért nem ivartalanítom vagy, hogy az előző nyuszim X évig élt ivarosan.

Ezek nem lehetnek érvek egy komoly vitában, hiszen valljuk be őszintén, igen csak képtelenség azt állítani, hogy A nyuszi nem lesz daganatos, ha B nyuszi sem volt az.

A hozzánk tanácsért fordulóktól minden esetben egy dolgot kérünk csak, hogy szakmailag megfelelően felkészült orvost válasszanak az ivartalanításhoz, hiszen rengeteg a nyuszikhoz nem értő orvos vállalja el ezeket a műtéteket, amelyek etikailag is kifogásolhatóak, hát még szakmailag.

A nyusziknál az ivartalanítás kulcskérdés, nem csak, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek a beavatkozást követően, de a daganatos betegségek kialakulását is megelőzhetjük egyszersmind.
Sokan legyintenek, hogy de kérem az én nyuszim ennyi és ennyi évet élt ivarosan. Remek, remek, ennek csak örülni tudunk, de ez nem jelenti azt, hogy más nyusziban emiatt, a szerencsés élethelyzet miatt ne fejlődhetne ki tumor.

Most is egy ilyen szituációval találkoztunk, egy kedves tekintetű szürke házi nyuszika érkezett hozzánk sok száz kilométerről, hogy ivartalanodjon, mert, hogy terhes volt.


A nyuszika pocakjában azonban a sok kis nyuszinak vélt dudor, nem volt más, mint daganat és ciszták együttese.
Teljesen áttétes volt a nyuszika belső része, a tüdeje is, és ez vezetett az altatás közbeni összeomláshoz. Ez a nyuszika is élhetett volna sok-sok évet még vidáman, de sajnos utolérte az átok, és az emlőszervi daganat.Nem győzünk köszönetet mondani Éva doktor nőnek, aki az Exopet zárása után hétfő este még vállalta az összetett műtétet, ám sajnos a nyuszika már nem ébredt fel a műtő asztalról.

Ivartalanítani kell, ez nem lehet vita kérdése 2016-ban!

Nyugodj békében kis nyuszi <3