A nyúl

A nyuszik egyre kedveltebb társállatok, a számukra megfelelő életminőség biztosításához tisztában kell lennünk tartásuk szabályaival. Sajnos rengeteg nyúltartási útmutató található az interneten, súlyosan hibás, a nyuszi megbetegedéséhez, rövid élettartamához vezető tanácsokkal. Ne higgyünk ezeknek!

NYULAK TARTÁSÁNAK TÍZPARANCSOLATA

1. Megfelelő fejlődésünkhöz, egészségünk fenntartásához elengedhetetlen a jó minőségű széna, amely a táplálékunk 80%-a is egyben. Kérlek legyen ezért előttem mindig tiszta, friss széna! Ha nem szénázunk nagy a baj, irány egy hozzáértő nyulas orvos!

Hay-Smoke-e1379696639124

12063859_1150386401642988_6829538853224585246_n

2. Széna mellé olyan pelletált tápot kérünk, aminek rosttartalma 15-20% felett van (napi 2x, kis női marékkal egy 1,5 kg-os nyuszinak)!
Szemes takarmányt kerüld légyszives, főleg ha foghibásak vagyunk!

tap

3. Minden táplálékot jó helyről szerezz és fokozatosan vezess be! Főleg a zöldségekkel vigyázz, könnyen hasmenést kaphatunk, vagy felfúvódhatunk!
Nagyon szeretjük a bazsalikomot, a kaprot, oregánót és a petrezselymet! Almától, répától pocakot eresztünk! Salátát, uborkát, paradicsomot nem kérünk!

nyuszinyelv-002

4. Soha ne adj nekünk csokit, chipset, szárazkenyeret, permetezett vagy primőr termékeket, krumplit, hagymát, sok keményítőt tartalmazó ételeket! Káros lehet a sok szemes gabona, egyéb magvak mint kukorica, bab, lencse is.

mitne

5. A táplálék mellé kérünk önitatóból vizet is, de ha kint szaladgálunk, vagy betegek vagyunk, akkor tálból szívesebben iszogatunk. Vigyázat, néha belelépkedünk és kiborítjuk!

11407030_1684853248402540_6523434725706312146_n

6. Oltass be minket mixomatózis és vérzéses betegség ellen! Ilyenkor kérlek egy Egzotikus-szakállatorvoshoz vigyél minket, aki ilyenkor karmot is vághat, alaposan megvizsgálhat, és beletekinthet a szánkba is, hogy milyenek a fogaink!

12036528_1725817074306157_3909503358844668492_n

7. A ketrec amiben lakunk, legyen minimum 100×50 cm úgy, hogy emellett sokszor kiengedsz minket szaladgálni is. Ehhez a lakást kicsit át kell alakítanod, a kábeleket és növényeket el kell kerítened, veszélyes tárgyakat és vegyszereket feltétlenül el kell tenned!

keti

12030336_774521295990118_7362502258710979886_o

8. Foglalkozz velünk sokat, megháláljuk! Nekünk is szükségünk van a szeretetre!
Ha nem kapjuk meg rosszkedvűek leszünk, könnyebben meg is betegszünk!

10606314_1026114727417046_8245681663068000776_n-300x225

9. Nyuszi társat is szívesen fogadunk, figyelj arra, hogy mindketten ivartalanok és ellentétes neműek legyünk! Az összeszoktatásnál légy türelmes, nem olyan egyszerű!

12006615_10204894217224027_6574954952922729934_o

10. Ha gubbasztunk, nem eszünk, kicsik a bogyóink, túl lágyak vagy nincsenek, akkor baj van… azonnal szaladj nyúlértő orvoshoz velünk!